Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dimarts, 1 de gener del 2013

BALONMANO - HANDBOL.


Historia de I'handbol (Balonmano)

Els orígens moderns del handbol data de finals del segle XIX, cuan es feia servir com a complement per a entrenar i preparar a gimnastes. El 1892, un professor de E.F., Konrad Koch, va crear el “Raffballspied”, amb característiques molt semblants a l'actual handbol. En aquell temps, a Txecoslovàquia es practicava en els col·legis un joc en que cada equip estava format per set jugadors. Es deia “Hazena” i el seu primer reglament va aparèixer el 1905. Holger Nielsen, el 1898 va introduir un joc nou amb una pilota petita al que se li va posar el nom de “Handbol”. Es tractava de marcar gols en una porteria manejant la pilota amb les mans. El que es considera “pare” del handbol es Max Heiser però li va donar el nom de “Torball”. Carl Schelen va reinventar el joc inspirant-se amb les mateixes regles que el futbol però amb la diferencia de que es jugava amb la ma.
Després de la Primera Guerra Mundial s'assenta definitivament.
Uruguai reivindica la paternitat d'aquest esport, on va començar a ser molt conegut el 1916. dos anys més tard es va disputar un enfrontament oficial en el estadi de Montevideo.

Reglament

-CARACTERÍSTIQUES.

Temps de joc per equips masculins i femenins:
de més de 16 anys, la durada del temps de joc regular és de dos períodes de 30 minuts. El descans entre ells serà de 10 minuts.
de 12 a 16 anys, la durada del temps de joc serà de 2 períodes de 25 minuts.
de 8 a 12 anys, 2 períodes de 20 minuts. En ambdós casos el descans serà de 10 minuts.

Si un partit estigués empatat en finalitzar el temps de joc i hauria determinar un guanyador, ha jugar-se una pròrroga després d'un descans de 5 minuts. La pròrroga consistirà en 2 períodes de joc de 5 minuts cada un, amb un minut de descans entre ells.

En resum: un partit dura 60 minuts dividit en dos parts de 30 minuts. La pròrroga dura dos temps de 5 minuts. Els equips tenen dret a un temps mort d'un minut pet temps de joc.


Aquesta es una pista oficial de handbol amb totes les seves limitacions.




La pista pot variar entre 30 i 50 m de llarg i 15 i 25 m d'ampla. Consta de dues àrees de porteria i una àrea de joc. Hi ha dos tipus d'àrea: las més llargues són las de les bandes i las més curtes són les de gol. Hi hauria d'haver un passadís de seguretat al voltant de les línies de banda de 1 metre d'ample i de 2 darrere de les porteries.

La porteria tindrà que estar situada en el centre de la línia de gol i fixada al terra. Les porteries tenen que tenir 2 m d'alt i 3 m d'ample. El pal te que ser de 8 cm d'ample.
Davant de cada porteria i te que haver una àrea. 3 m de llarg des de el centre de la porteria, te que estar separada de la línia de banda 3 m. La línia de cop franc estarà separada de la porteria 9 m. 
La línia de 7 m es la de penalti i medeix 1 m de llarg. També hi ha una línia de canvi, que es un segment de la línia de banda.


-EQUIPS I PARTICIPANTS.

En el handbol hi ha dos equips compost per un màxim de 12 jugadors dels quals en juguen 6 i 1 porter. Es poden produir tots els canvis que es vulguen.
El handbol el juguen dos equips formats per 12 jugadors.
Dels quals en juguen 6 i 1 porter que es poden anar canviant.
Es juga amb la ma. 
L'objectiu del joc es introduir la pilota a la porteria de l'equip contrari.



La vestimenta te que ser uniforme. No es poden portar ni anells ni penjois perquè es podrien fer mal si els estiressin. El capità té que portar un braçalet que l'identifiqui com a tal. I té que haver un porter a cada porteria en tot moment. Els oficials també tenen que estar inscrits en el acte.

Si un jugador no està autoritzat per jugar el partit i entrà en el terreny de joc l'àrbitre assenyalarà un cop franc en contra del seu equip i la desqualificació del mateix. Es poden fer els canvis que es vulguin durant el partit sense avisar al anotador-cronometrador. Si durant el canvi el jugador mostra una actitud antiesportiva o agressiva el jugador serà desqualificat.

Si un jugador entra en el terreny de joc indevidament el seu equip tindrà que fer que un jugador isca del terreny de joc i l'equip quede amb un jugador menys durant dos minuts. Seria la mateixa sanció si un jugador sancionat entra en el terreny de joc sense que hagué acabat la seva exclusió.

La seva vestimenta es te que poder distingir clarament de la de l'equip contrari. Si un jugador no compleix alguna de les normes no està autoritzat per jugar.



El porter dins de l'àrea pot tocar la pilota amb tot el cos si es per fer alguna intervenció però no si la pilota està parada. Els jugadors de camp no poden entrar dins de l'àrea. El porter tampoc pot posar amb perill a cap jugador de l'equip contrari.


-VIOLACIONS.

Una de les principals violacions son els passos que es quan es corre sense botar. El joc passiu, es quan es van fent pases i pases sense intentar llançar a porteria.

Hi ha una sèrie de punts pels quals es tindria que pitar una falta sancionada:
Els canvis antireglamentaris.
Les faltes al porter.
Quan un jugador de camp entra a l'àrea.
El comportament antireglamentari amb el contrari.
Saque de porteria, de banda o de centre incorrecte.
Interrupció voluntària del joc.
Actitud antiesportiva.
Agressió.

-GESTOS TÈCNICS.
Finta: dribling que serveix per deixar enrere el contrari.
Tir: acció per intentar realitzar un gol.
Bot: acció necessària per poder avançar.
Pase: es pot realitzar de qualsevol manera.
Desplaçament: són els canvis de lloc que realitza un jugador.













MÉS INFORMACIÓ EN AQUEST BLOC EL MES DE DESEMBRE DE 2011.

Aquest enllaç: 
http://eforba.blogspot.com.es/2011/12/iniciacio-al-balonmano-handbol.html

Buscar en el Bloc la data: 06/12/2011.