Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dijous, 11 d’abril del 2013





Situació actual de la Pilota Valenciana

Federació de Pilota Valenciana

http:www.fedpival.es

En línies generals, els entrenadors entrevistats coincideixen en què la pilota valenciana ha millorat molt en aquestos últims anys, que estem en un bon moment en el qual tant alumnat com entrenadors/es estan més preparats i preparades. Malgrat això, manifesten que encara queden moltes coses per millorar. Concretament, una de les coses més negatives és el clar èmfasi que fa l’esport escolar dels esports majoritaris, principalment el futbol i que aglutina la major participació i interès. 

Pel que respecta a la pilota, sembla que les persones entrevistades estan d’acord en què a poc a poc anem millorant, com expressa un entrevistat: ..crec que s’està treballant molt bé, s’està difonent la pilota... Un altre va més enllà i assegura que la situació de les escoles de pilota i de l’ensenyament de la pilota és la millor de la història.Tot i això, totes les opinions no han estat tant contundents.
Malgrat les millores expressades, ens trobem que encara la pilota funciona quasi exclusivament del voluntariat aspecte que també passa en altres disciplines amb major o menor intensitat.

Un entrenador ho explicava així:realment ajudes econòmiques per part de diputació i de la generalitat molt poque,... sent la comunitat que menys ajuda rep per xiquet de tota Espanya.
Un altre aspecte negatiu a destacar és la invisibilitat del joc ja que la pilota encara està un poc desprestigiada, menyspreada i  menysvalorada,  com opina un mestre. Hi ha molts professionals (mestres i llicenciats d’educació física) que encara no estan formats i que no saben res de pilota. Es fa al·lusió, doncs, a unes limitacions que vénen a ser la falta de formació dels mestres i la falta de difusió i promoció com als principals problemes de la pilota. Un entrenador entrevistat creu que en relació a la promoció de l’esport en els centres educatius, falta una coordinació més efectiva entre entitat i administració per a que els projectes que es porten a la fi siguin avaluats. 

Un entrenador entrevistat creu que existeix …el desconeixement general de la pilota valenciana tant dels professors i mestres com per part dels pares que no saben què és això de la pilota, i encara sembla que circuli una certa llegenda negra al voltant de la pilota, per part de gent major...Per tant creu que …que falta major difusió de la pilota. Aquesta difusió passa, com s’ha dit, per la formació dels mestres i pel paper que juguen les institucions i autoritats en matèria de promoció del nostre esport autòcton per excel·lència.  

Pel que respecta a les institucions i a la promoció que fan diuen que s’està promovent, no obstant això, la promoció de la pilota no es del tot adequada ...., i es va promovent i es va fent però crec que no és prou, crec que no és prou”.  En aquest sentit, és pensa que es la principal carència de la pilota, a nivell global i  de promoció escolar.
Aquests factors negatius porten a algunes persones ha emetre alguna queixa sobre la situació del joc i a valorar que els canvis seran lents: és molt més millorable, jo crec que en aquestos moments no esta bé, a mi m’agradaria que estigués molt millor, però reconec que hi ha unes limitacions i aleshores això costarà un temps.

De totes maneres, com dèiem adés, en línies generals es reconeixen els avenços. Especialment, s’ha destacat la labor de la federació i dels seus responsables a nivell d’esport escolar.
S’ha mogut el tema de les escoles de pilota, de la pilota en els centres educatius, el programa de pilota a l’escola, però sobretot la creació d’escoles de pilota que depenen de clubs o dels ajuntaments ha crescut espectacularment en els últims 8 o 10 anys. Jo pense que les coses es poden fer millor, si tinguérem més recursos i més mitjans, però per part de la federació la voluntat i l’esforç que s’ha fet és impressionant.


ARTICLE DEL LLIBRE:

La pilota valenciana en l’esport escolar les opinions dels entrenadors.

Autor(es): Ramos Santamaria, Lluis, Martos Garcia, Daniel, Nerbón Vendrell, Bernat, Usabiaga Arruabarrena, Oidur, Castillo Carbonell, Enrique