Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

divendres, 20 de setembre del 2013




TREBALL 1r TRIMESTRE D'EF. ESO. CURS: 2013 - 2014

LA CONDICIÓ FÍSICA I LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

1) Definició de la Condició Física i Q.F.B.

2) Desenvolupament de les Qualitats Físiques Bàsiques:
    2.1 – Força.  - 2.2 – Flexibilitat.
    2.3 - Resistència. 2.4 - Velocitat

3) Desenvolupament de les Qualitats Físiques Bàsiques al  llarg de la vida.

4) Opinió personal. Bibliografia. Fotos.


NOTA:
Per cada apartat del treball, cal escriure un full mínim per davant i per darrere amb bolígraf blau o negre.

Les fotografíes que inclogueu, ho feu en un full al final del treball.

. ENTREGA DEL TREBALL SETMANA DEL: 25 al 29  de novembre de 2013.
. INFORMACIÓ: Orba 20 de setembre de 2013.  
. Una salutació.  Carles Siscar (Mestre d'EF).  

-------------------------------------------------

LA CONDICIÓ FÍSICA I LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

Les qualitats físiques bàsiques són les que donen forma a la condició física. Sostenen la condició física;  són els fonaments psicomotrius, els moviments controlats del cap, capacitats que depenen del sistema nerviós: coordinació, equilibri, lateralitat ( dreta o esquerra ) i la percepció quinestèssica ( capacitat de tenir coordinats braços i cames sense veure’ls ).

Les capacitats resultants són: -agilitat: velocitat + flexibilitat / potència = velocitat + força.

Característiques de les qualitats físiques bàsiques:
-          innates ( neixes amb elles)
-          millorables,
-          mesurables ( mitjançant tests )
-          fisiològiques ( provenen, provoquen i depenen de reaccions químiques ).

La condició física és el conjunt de qualitats o condicions que té una persona com a energia potencial i que mitjançant el seu desenvolupament pot arribar a obtenir un bon nivell físic i que li permet desenvolupar el seu treball diari amb energia, eficàcia i sense que provoqui cansament. A més, una bona condició física prevé les malalties i ens assegura una bona salut.

Els nivells:
-Mínim: és el límit entre un organisme sa o patològic
-Mig: és la mitjana estadística d’una població heterogènia
-Ideal: és el valor òptim per a una màxima eficàcia i capacitat funcional.
-Especial: és el necessari per a l’esport d’alt rendiment

Els components: ( els podem dividir en qualitats físiques i qualitats psicomotrius )
Qualitats físiques: força, resistència, velocitat i flexibilitat
Qualitats psicomotrius: coordinació, agilitat i equilibri

Factors que incideixen en el desenvolupament de la condició física:

-          l’exercici físic: el qual ens ajudarà a augmentar el nivell de les nostres qualitats físiques.
-          Alimentació correcta: en la qual hem de portar una dieta sana i equilibrada.
-          El consum de drogues: influeix de manera totalment negativa en el nostre cos     ( tabac, alcohol i qualsevol altre tipus de droga).
-          El descans: és molt importat de tenir unes estones de relaxació i repòs durant el dia perquè el nostre cos es recuperi i també dormir les hores necessàries.
-          Qualitats psíquiques: per millorar la condició física són necessàries unes qualitats psíquiques com ara la voluntat, l’autoestima, la confiança en un mateix....etc
-          L’edat: a mesura que et vas fent gran, la condició física va augmentant per desprès anar disminuint. Però en les persones sedentàries la disminució és molt més ràpida.
-          Condicionants genètics: algunes qualitats físiques poden tenir una herència genètica. Però el treball i la constància les poden millorar.

En resum; la nostra condició física evoluciona amb l’edat. L’activitat física ens pot ajudar a pal·liar alguns problemes. L’estil de vida de les societats desenvolupades ens condueix molts cops al sedentarisme, a menjar ràpid a patir estrès...un conjunt de factors que afavoreixen a l’aparició de malalties cardiovasculars, respiratòries, psicològiques, i de l’aparell locomotor entre d’altres. Molts dels factors de risc poden disminuir amb la pràctica d’una activitat física i amb la modificació dels nostres hàbits de vida.

EL DESENVOLUPAMENT DE LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES AL LLARG DE LA VIDA.

Conèixer el nostre nivell de condició física ens permet incidir d’una manera més directa sobre les carències o punts dèbils que puguem tenir.

Des del naixement hi ha constants canvis en l’organisme que influeixen en la nostra condició física com, per exemple, la variació de la talla i del pes.
També canvien i evolucionen els aparells i sistemes respiratori, cardiovascular, nerviós, locomotor, etc, i modifiquen les nostres capacitats físiques ( la força, la resistència, la flexibilitat, la velocitat..).

La majoria de les capacitats físiques aconsegueixen assolir el màxim desenvolupament de forma natural entre els 18 i el 25 anys. A partir d’aquest moment comencen a disminuir però mitjançant la activitat física i l’entrenament podem augmentar-les, a qualsevol edat, i disminuir-ne el ritme de regressió.
La realització d’activitat física de manera regular i l’adopció d’hàbits saludables ens permeten millorar la nostra condició física.

Activitats com caminar, nedar, fer bicicleta i córrer entre d’altres de dirigides com la gimnàstica de manteniment, l’aiguaeròbic, i l’aiguagym o el ioga ens ofereixen manteniment i millora. Els professors de les diferents àrees ens ajudaran a seleccionar l’activitat més apropiada segons la nostra edat, les nostres característiques i necessitats.

La velocitat: el seu creixement més important es a partir dels 12 anys i el nivell màxim s’aconsegueix cap als 20 anys, i amb un bon entrenament es pot millorar fins els 30- 35 anys.

La flexibilitat: és la única qualitat involutiva és a dir que amb l’edat disminueix. Durant els primers anys de vida es quan el nostre cos és més flexible. Això es deu a que les nostres articulacions encara estan en fase de formació.

La força: aquesta qualitat física es desenvolupa amb més intensitat a partir dels 12 anys ( pubertat) fins els 18 anys. Però arriba al seu nivell màxim als 25 anys; amb un entrenament adequat la podem mantenir fins els 35 anys.

La resistència:  aquesta qualitat comença a millorar a partir dels 12 anys i arriba al màxim entre els 20-25 anys. Però en persones entrenades es pot aconseguir el màxim entre els 25 i 30 anys.

En totes aquestes qualitats físiques les noies tenen nivells lleugerament inferiors als nois excepte en la flexibilitat.