Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dijous, 8 de desembre del 2011

QUINES SÓN LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES?

QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES 


Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l’hora de dur a terme una activitat física quotidiana o una activitat esportiva. De la persona que té unes bones qualitats físiques bàsiques en diem que té una bona condició física.

Les qualitats físiques bàsiques són quatre: força, resistència, velocitat i flexibilitat
Un bon desenvolupament d’aquestes qualitats és imprescindible si volem assolir un bon rendiment a l’hora de dur a terme qualsevol activitat física, sobre tot les activitats de caire esportiu. 
  La Força
La força la generen els músculs del nostre cos. Els músculs tenen la capacitat de contreure’s. Quan s’escurcen, tiben dels ossos on estan inserits i fan que aquests es moguen.
Hi ha diferents tipus de força.
No és el mateix la força que fem servir per a llençar lluny una pedra (fem una força amb la màxima velocitat possible): força-velocitat, que la força que fem servir per a remar (una força no massa "gran" durant un període de temps relativament llarg): força-resistència o per aixecar un sac de ciment molt pesat (fem una força molt gran que ens obliga a fer el moviment molt lent):  força-màxima.


La resistència
La resistència és la capacitat que tenim per a endarrerir l’aparició de la fatiga quan fem un esforç moderat o intens. Així, diem que tenim una bona resistència quan som capaços d’estar molt de temps corrent, anant en bicicleta, nadant o pujant una muntanya a un ritme moderat o un poc ràpid. Per contra, si ens cansem de seguida fent aquestes activitats diem que tenim poca resistència.

Hi ha dos tipus principals de resistència: la resistència aeròbica i la resistència anaeròbica.
La resistència aeròbica és la que fem servir durant els esforços llargs (per tant, no poden ser molt intensos).
La resistència anaeròbica és la que ens permet endarrerir la fatiga durant els esforços molt intensos (per tant, no massa llargs, com una cursa de 200 o 400 metres, empènyer un cotxe que no arranca, fer un esprint final, etc.).




La velocitat
La velocitat es la capacitat per a desplaçar-nos (velocitat de desplaçament)o fer un moviment (velocitat d’execució) en curt espai de temps. Les persones no tenen totes la mateixa velocitat (quan corren, quan es mouen per aturar una pilota o per evitar un cop de karate). 
També podem destacar la velocitat reacció,  la capacitat de reaccionar a un estímul extern ràpidament ( per exemple, agafar un bolígraf al vol quan t'ha caigut de la taula).



La flexibilitat
La flexibilitat la podem definir com la capacitat per a assolir la màxima amplitud d’una articulació (la unió de dos ossos). Per tant, es pot tenir una articulació molt flexible (per exemple, l’articulació de l’espatlla) i la resta d’articulacions del cos poc flexibles.
Mentre les tres primeres qualitats físiques milloren amb l’edat (especialment a partir de la pubertat), la flexibilitat decreix des del mateix moment del naixement si no s’entrena amb regularitat (i, normalment, no ho fem).
La flexibilitat d’una articulació millora si fent regularment estiraments dels Músculs, tendons i lligaments que l’envolten.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada