Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dimecres, 5 de desembre del 2012


L'esport adaptat a la Comunitat Valenciana.

L'esport adaptat és aquella activitat fisicoesportiva que és susceptible d'acceptar modificacions per a possibilitar la participació de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials.

Es considera que els primers passos en la pràctica de l'esport per part de les persones amb discapacitats es van donar en acabar la I Guerra Mundial; no obstant això, no va ser fins a finals de la II Guerra Mundial, en 1944, quan es va començar a utilitzar l'esport adaptat com a pràctica i mitjà de rehabilitació complementari al tractament mèdic que rebien l'elevat nombre de mutilats de guerra.

L'any 1960 es van organitzar les primeres paralimpíades, un fenomen que ha anat creixent a poc a poc fins a arribar al nivell actual en què cada dia la participació de persones discapacitades en l'esport és major i es practiquen multitud de disciplines a nivells recreatiu i competitiu, com l'atletisme, ciclisme, natació, tenis en cadira de rodes, tenis de taula, futbol, tir amb arc, tir olímpic, bàsquet, voleibol, vela, esquí, halterofília, boccia, goalball, judo, esgrima, activitats en el medi natural, esports d'aventura i risc, etc.

A la Comunitat Valenciana s'oferixen diverses pràctiques d'esport adaptat per a fomentar l'activitat física entre els discapacitats, afavorint la integració social, l'autonomia i l'afany de superació personal.

El Consell Valencià de l’Esport, a més d’ajudar a les federacions d’esports adaptats i d’esports per a persones amb discapacitat intel·lectual, organitza, dins dels Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, els Jocs Adaptats i Jocs Especials per a persones amb discapacitat. També col·labora amb la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana (FESA) en dos grans programes, Hospiesport i Pla d’Esports Adaptats en Platges Accessibles, en els que també estan presents altres departaments de la Generalitat com la Conselleria de Sanitat i la Conselleria de Benestar Social.

Si vol conéixer el tipus d'activitats que es realitzen a la Comunitat, consulte els enllaços que es troben a la secció d’esport adaptat a l'esquerra d'esta pàgina. I per a més informació, no dubte a consultar la pàgina web de la Federació d'Esports Adaptats de la CV i de la Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la CV.


El Pla d'Esports Adaptats en Platges Accessibles

El Pla d'Esports Adaptats en Platges Accessibles va ser un projecte pioner a Espanya que es va desenvolupar per primera vegada durant l'estiu de 2004 a la nostra Comunitat. Es tracta d'un programa de caràcter ludicoesportiu promogut entre la Conselleria de Benestar Social i la Conselleria de Cultura i Esport, junt amb la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana, que es desenvolupa en els mesos de juliol i agost en unes quantes platges del nostre litoral.

L'objectiu general és dinamitzar els punts de platja accessibles, difonent i potenciant la pràctica esportiva entre les persones amb qualsevol tipus de discapacitat física, psíquica o sensorial, millorant la seua qualitat de vida i servint com a instrument d'integració i normalització.

Els objectius específics són tres:
  • Donar a conéixer la realitat de l'esport adaptat per a persones amb qualsevol tipus de discapacitat, a través d'activitats ludicoesportives en platges accessibles, i que estes persones puguen cobrir els espais i temps d'oci, realitzant diverses activitats en l'arena i en la nostra costa.
  • Establir punts d'acostament i de trobada per a totes les persones amb discapacitat o sense ella, que desitgen divertir-se amb jocs i activitats esportives adaptades.
  • Exercir una funció normalitzadora des del punt de vista social, acostant l'esport adaptat i la seua realitat a la societat, exercint un nou impuls i introduint el concepte d'inclusió inversa com a activitat per a la persona sense discapacitat.
Entre les activitats que s'exercixen estan les següents: activitats subaquàtiques i de busseig adaptat, adaptalon, jocs de boccia, bàsquet en cadira de rodes, futbol, hoquei, golbol, golf en arena, tenis en cadira de rodes, voleibol de platja i vela.

Si desitja obtindre més informació sobre el Pla d'Esports Adaptats en Platges Accessibles consulte els enllaços següents:



Si vol posar-se en contacte amb la Federació d’Esports Adaptats de la CV, 
l'adreça postal es:
C/ Monestir de Poblet, 30-32. 46015 València. Telèfon: 963465726.


DEFINICIÓ D'ESPORT ADAPTAT
S’entén per esport adaptat aquella activitat físic esportiva que és susceptible d’acceptar modificacions per possibilitar la participació de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials. 
  Aquest és un fenomen social l’origen és molt recent, perquè encara que l’activitat física, l’esport i els jocs motors tenen el seu inici amb el naixement de la paraula, pel que fa a les persones amb discapacitats seva història és menys extensa, es pot considerar que després de la primera i segona guerres mundials i donat l’elevat nombre de mutilats de guerra és quan es van iniciar els primers passos en la pràctica d’esports per persones amb les capacitats disminuïdes, és el 1944 quan es comença a utilitzar l’esport com un mitjà més per a la rehabilitació i el 1960 s’organitzen les primeres Paraolimpiades, aquest fenomen va anar creixent fins a arribar al nivell actual en què cada dia la participació de persones discapacitades en l’esport està força normalitzada i es practiquen moltes disciplines a nivells recreatiu i competitiu com: atletisme, ciclisme, natació, tennis en cadira de rodes, tennis de taula, futbol, tir amb arc, tir olímpic, bàsquet, voleibol, vela, esquí, halterofília, boccia, goalball, judo, esgrima, diverses activitats en el medi natural, esports d’aventura i risc, etc.
Beneficis que aporta l’esport adaptat en les persones amb discapacitats:
L’esport adaptat a nivell terapèutic, recreatiu o competitiu contribueix a:
-La rehabilitació, és a dir afavoreix el procés continu destinat a evitar o restablir una capacitat disminuïda.
-La normalització o procés pel qual es tracta de fer normal la manera de viure d’una persona discapacitada.
-L’autonomia personal o capacitat d’actuar per un mateix sense dependència aliena.
-La integració social, és a dir en reduir les situacions de minusvalidesa fomentant els canvis i afavorint les igualtats socials.
-Impulsar i potenciar l’afany de superació personal.
-La col • laboració en la supressió de barreres arquitectòniques, psicològiques i socials.
-La millora de l’autoestima i el desenvolupament personal.