Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dimarts, 3 de desembre del 2013

4.1 - 4.2 Mètodes d’entrenament.RESISTÈNCIA - FORÇA


4. METODES I SISTEMES DENTRENAMENT



4.1. COM TREBALLAR LA RESISTÈNCIA?


  1. QUÈ ÉS LA RESISTÈNCIA?

La resistència és la capacitat sica i psíquica de suportar la fatiga enfront desforços relativamente llargs i/o la capacitat de recuperació després dels esforços.


CLASSIFICACIONS I TIPUS DE RESISTÈNCIA

La resistència pot ser de dos tipus:

Resistència aeròbica: que permet un esforç dintensitat baixa i mitja durant un període llarg de temps. És aquella que requereix l’oxigen per a utilitzar l’energia de que disposem (hidrats de carboni, greixos i proteïnes en menor  mesura).  Les  característiques  dels  esforços  de resistència aeròbica són:


 Intensitat baixa o moderada

*   Duració, dels tres minuts fins a hores

*   Freqüència cardíaca entre 120-140 i 170 ppm
   (zona dactivitat saludable)

*   La fatiga apareix perq esgotem les reserves energètiques



Resistència anaebica: que permet un esforç d’intensitat elevada durant el major temps possible. És aquella que no requereix l’oxigen per a utilitzar l’energia de que disposem. Dins daquesta diferenciem dos tipus (làctica i alàctica).

   La resistència anaeròbica làctica. Utilitza els hidrats de carboni i com a resultat apareix l’àcid làctic que impedeix la contracció muscular. Les característiques dels esforços de resistència aeròbica són:

    Intensitat submàxima

    Duració, de 30 segons a 3 minuts

    Freqüència cardíaca entre 140 i 200 ppm
    La fatiga apareix perquè acumulem àcid làctic que impedeix  la contracció del múscul


   La  resistència  anaeròbica  alàctica.  Utilitza  l’ATP  i  la  fosfocreatina  que  tenim  en  les reserves del múscul.
Les característiques dels esforços de resistència aeròbica són:


    Intensitat màxima

    Duració, de 5 a 30 segons

    Freqüència cardíaca per damunt de 180 ppm

    La  fatiga  apareix  perquè  esgotem  les  reserves denergia del múscul



SISTEMES DENTRENAMENT PER TREBALLAR LA RESISTÈNCIA



Els principals sistemes dentrenament de la resistència aeròbica són:



1.  SISTEMECONTINUS:  Caracteritzats  per  esforços  o  trebalininterromput,  amb  una intensitat baixa o moderada, sense pauses i durant un període prolongat de temps. Dins daquests sistemes trobem:


   La carrera continua. Consisteix en córrer al mateix ritme, de forma continua, amb respiració còmoda. Les pulsacions no deuen sobrepassar les 150 ppm. S’utilitza per a preparar l’organisme per a un esforç (escalfament, començar un pla dentrenament, recuperació  de  lesions,  pèrdua  de  greix  corporal,  etc).  Serveix  exclusivament  per millorar la resistència aeròbica.


   El farlek. Consisteix en rrer diferents distàncies a diferents ritmes d’intensitat. Les pulsacions se situen entre les 140-180 ppm. S’utilitza  per a millorar la resistència aeròbica i anaeròbica.


2.  SISTEMES FRACCIONATS: Caracteritzats per esforços o treballs que intercalen pauses de recuperació.  Amb  això  podem  augmentar  lintensitat  dentrenament.  Dins  daquests sistemes trobem:


 L’interval-training o entrenament en intervals. Consisteix en córrer distàncies de 100-200 metres, al 75-95% de la intensitat, és a dir, les pulsacions estaran entre 160-180ppm. Els esforços estan separats per pauses de repòs o descans, que són actives o incomplertes perq no parem del tot. Durant la pausa les pulsacions han de baixar a 120-140ppm. S’utilitza per a millorar la resistència aeròbica i anaeròbica.



   El circuit-training o entrenament en circuit. És com un interval curt i pauses menors. Consisteix  en  realitzar  una sèrie  dexercicis  prèviament  establerts  que  sexecuten repetidament  amb  pausa  activa  i  incomplerta,  amb  una successió  i  intensitat determinada. El circuit està format generalment, per postes (entre 8 i  14), les quals ha dexecutar l’esportista en forma de cercle i en direcció única. Aquestes postes alternen exercicis de braços, tronc i cames. S’utilitza per a millorar la resistència aeròbica, però també, la força, la velocitat i la flexibilitat.


3. ALTRES MÈTODES. El mètode de la piràmide per fer repeticions dexercicis, també l’entrenament  total  i  les costeres,  consistents  en  córrer  en  pendents  curtes,  mitges  i llargues.

TEMPS DE RECUPERACIÓ
En el  treball de la resistència aeròbica, el temps que es necessita per la seva recuperació va de 48 a 72h, depenen de l’intensitat de l’esforç.
En el  treball de la resistència anaeròbica, el temps que es necessita per la seva lLa recuperació és de 72h.

BENEFICI DEL TREBALL DE LA RESISTÈNCIA PER LA SALUT

Quan entrenem de forma continuada la resistència aeròbica ajudem al nostre organisme a millorar la salut. Perquè el treball de la resistència aeròbica és el que més relació té amb l’aparell cardiovascular i respiratori, la qual cosa vol dir que ...
Augmentem el volum de sang en circulació i, per tant, aprofitarem millors els nutrients i l’oxigen necessaris per al nostre funcionament. Ai mateix ajudarem a eliminar més ràpidament el CO2 i els productes tòxics per a lorganisme (ens recuperarem abans de les destroces).
Augmenta  la  quantitat  de  glòbuls  rojos  i  d’hemoglobina,  la  qual  cosa  permet transportar més oxigen a totes les parts del cos
Augmentarem el volum i les parets del cor, amb la qual cosa necessitarem menys esforç per a bombejar la mateixa o més quantitat de sang i, per tant, el treball del cor serà més eficient.
De la mateixa manera, augmentarem la capacitat respiratòria i pulmonar

Podem arribar a reduir el pes corporal (sobretot la part dels greixos) si realitzem esforços llargs de baixa intensitat i controlant la dieta equilibrada amb el recolzament necessari de metges endocrins i nutricionistes.


4.2.  COM TREBALLAR LA FORÇA

QUÈ ÉS LA FORÇA?

La força és la capacitat neuromuscular de ncer resistències externes o internes gràcies a la contracció muscular, ja sigui de forma estàtica (isomètrica) o dinàmica (isotònica)



* SISTEMES DENTRENAMENT DE LA FORÇA
Abans dexplicar quins són els mètodes per entrenar la força, és necessari deixar clar que en les edats de l’ESO i Batxillerat hem de treballar i millorar la potència i la força resistència donat que la força màxima pot ser contraproduent per al creixement ossi i muscular dels alumnes.
- LA RECUPERACIÓ: La recuperació dun entrenament de força explosiva és d’unes 24h i la de F-R unes 48h i la F màxima 72h.

Els principals sistemes dentrenament de la força n:

Les auto càrregues. Es treballa utilitzant el pes corporal, sense fer servir cap material com a càrrega o resistència (per exemple, el treball abdominal). Amb tot, que es pot utilitzar material per facilitar la realització dalguns exercicis o per augmentar-ne la intensitat. Aquest tipus de treball és el més adequat per joves i principiants.
Un altre mètode dins de les auto càrregues són els multi salts que consisteixen en la realització dun   mateix salt o dun conjunt combinat de salts per treballar la potència de els extremitats inferiors.
Tam són importants els multi llançaments, que tenen les mateixes característiques i finalitats que  els multi salts, però tam treballen les extremitats superiors.

Les sobre càrregues. Es treballa utilitzant la càrrega o resistència de diversos materials.
Entre les  sobre càrregues és important anomenar diferents mètodes com ara:
* Alçament de pes o halterofília, que consisteix en incrementar els nivells de força (sobretot, força màxima) mitjançant l’execució dexercicis dalçament de pes. Aqtambé s’inclou el pes llastat, les manuelles i les màquines per alçar pes.
* Tam podem incloure els exercicis i activitats per parelles, que utilitzem com a sobrecàrrega per a treballar la força de manera cooperativa i motivant.
* Finalment anomenar els exercicis amb material divers, utilitzat principalment a les sessions deducació física però també en l’entrenament esportiu, com ara els balons medicinals, els gomes elàstiques, els bancs suecs, etc

* LA FORÇA RESISTÈNCIA I LA SALUT

El  treball  de  força  comporta  una  sèrie  de  beneficis  a  l’organisme,  entre  els  quals  podem anomenar:

*Millora de la irrigació sanguínia, ja que estem demanant al múscul un treball concret, el nostre  organisme  reacciona  aportant  major  sang  a  la  zona,  per  tant  també  millota l’aportació de nutrients i oxigen al múscul, així facilita lextracció de productes de desfet.


* Augmenta la grossor de la fibra muscular, i per tant, per a un mateix treball requerirem menor despesa energètica.

* Finalment,  tam millora  i  augmenta  el  creixement  dels  ossos  i  la  resistència d’aquests davant possibles lesions.



EL MÈTODE PILATES.

El  Mètode Pilates  és actualment  una de les  activitats  més  sol·licitades  i que  més creixement està experimentant en el món de l'activitat física.
És un sistema d'entrenament físic i mental que es basa en el control de la ment sobre el cos, dissenyat per estirar, però també enfortir, el cos d'una manera equilibrada i respectant l'alineació corporal. EL Mètode repta al cos a treballar com un tot unitari i integrat, aconseguint amb la seva pràctica despertar la consciència corporal,  millorar la respiració i la coordinació. 

Un dels beneficis principals pel qual es coneix el Mètode és perq enforteix la musculatura abdominal. Però no es tracta únicament
de fer abdominals i aconseguir un ventre pla, si d'utilitzar el entre energètic com a suport a qualsevol moviment que es fa. El que es vol aconseguir és desenvolupar la musculatura abdominal, conjuntament amb la musculatura del sòl pelvià i lumbar, per tal que, en conjunt, actuïn com a sistema de subjecció de la columna vertebral. A partir d'aquest treball, aconseguirem desenvolupar uns músculs forts però llargs, millorarem la postura, l'equilibri, el rendiment esportiu, reduirem el risc de lesió i a més, reduirem l’estrès i el mal d'esquena.

El Mètode posseeix adaptacions per a persones de la tercera edat, embarassades i persones amb patologies com l'hèrnia discal o l’osteoporosi. Per això és apte per a tothom, tant homes com dones, joves o grans. 

Pe aconseguir tots els beneficis que la tècnica promet, és imprescindible aplicar sis principis:

RESPIRACIÓ - CENTRE ENERGÈTI  CONTROL -  CONCENTRACIÓ - FLUÏDESA PRECISIÓ.