Mestre a casa C.P.Hispanidad Orba


http://mestreacasa.gva.es/web/0300685200

dimarts, 3 de desembre del 2013

4.3 i 4.4 - Mètodes d’entrenament.FLEXIBILITAT - VELOCITAT


4.3. COM TREBALLAR LA FLEXIBILITAT



* QUÈ ÉS LA FLEXIBILITAT?


La flexibilitat és   la  capacit at  d extensió  m àxim a  d un  m ovim ent  en  una  art iculació  det erm inada .

Tam la podem definir com   la  capa cit at  que,  en  base  a  la  m obilit at  art icular  i  l elasticitat  m uscular,  per m et  el  m àxim  r ecor r egut  de  les  ar t iculacions .

La flexibilitat tam la considerem com una capacitat bàsica, ja que deurem entrenar-la per aconseguir el màxim rendiment en qualsevol esport. Ai mateix, és necessària en la pràctica de tota activitat física.

FACTORS QUE DETERMINEN LA FLEXIBILITAT

La mobilitat articular. Depèn de la configuració de cada articulació

La elasticitat. És la capacitat que permet deformar i recuperar la forma dels teixits articulars (tendons, lligaments i músculs)

 Altres  factors  com  la  genètica,  el  sexe,  la  edat,  la inactivitat   prolongada el   cansamen muscular,   ...
****Poden tam millorar o limitar aquesta qualitat


CLASSIFICACIONS I TIPUS DE FLEXIBILITAT

Existeixen moltes classificacions i tipus de flexibilitat, en funció dels aspectes que sanalitzen. És important conèixer les següents classificacions:


En funció de la implicació corporal:
 .  FLEXIBILITAT GENERAL: de tot el cos (músculs i articulacions) en el seu conjunt.
FLEXIBILITAT ESPECÍFICA: duna articulació i grup muscular determinats.

En funció del tipus de força que provoca l’elongació:
   FLEXIBILITAT PASSIVA: produïda per forces externes a la persona (company, màquina, gravetat), són moviments lents i realitzats amb ajuda.
   FLEXIBILITAT  ACTIVA:  produïda  per  la  força  que  genera  la  pròpia  persona,  és  la implicada en la majoria de moviments de qualsevol esport

En funció del tipus delongació muscular:

FLEXIBILITAT ESTÀTICA: quan l’elongació produeix un moviment lent, controlat per la persona, sense rebots.
FLEXIBILITAT DIMICA: quan l’elongació del múscul produeix un moviment més ràpid i dinàmic, que pot estar controlat o no.

  SISTEMES DENTRENAMENT DE LA FLEXIBILITAT

En les edats de l’ESO hem de treballar i millorar la flexibilitat estàtica i activa, ai com estàtica i passiva, ja que els altres tipus de flexibilitat requereixen un control absolut del cos i un nivell elevat en el domini de les tècniques destirament.
La forma més comú de treballar la flexibilitat és aplicant els exercicis dels estiraments. Aitenim:


1.   MÈTODES DE FLEXIBILITAT ACTIVA:

  ESTÀTICS: l’executant realitza l’estirament. Consisteix en mantenir la posició destirament màxima durant un temps (10-20 segons) per a després recuperar la posició inicial. 

Dins daquest mètode trobem tècniques més evolucionades:

    Stretching    de    Bob    Anderson:  és    una    tècnica    destirament activa/estàtica però un poc més evolucionada. En aquesta lalumne ha daconseguir lentament la posició destirament relaxada o suportable i mantenir-la durant 20-30 segons. De seguida relaxa el múscul i, a continuació, intenta arribar a un punt major delongació.


    FNP (Facilitació Neuromuscular Propioceptiva): Consisteix en aconseguir el punt de màxim  estirament  per  mitjà  de  lassistència  dun  company  que
manté la posició  durant 10 segons. A continuació el subjecte passiu exerceix una contracció isomètrica del múscul estirat  duran3-5 segons. Immediatament es procedeix a relaxar el múscul i saprofita la caiguda de tensió per a forçar una mica més lestirament fins a un nou punt de resistència per espai de 10 segons.
Una altra tècnica es coneix com CRAC (contracció/relaxació/agonista/contracció) més complicada que requereix uns coneixements elevats del funcionament del cos i que no tractarem fins més endavant.


DINÀMICS:  Lexecutant  realitza  l’estirament.  Consisteix  en  aconseguir  la  posició  de l’estirament  màxima  realitzant  moviments  ràpids.  Dins  daquest  mètode trobem diferents tècniques dexecució:

Tècniques balístiques: es caracteritzen per un moviment ràpid i brusc en el qual una part del cos es porta als seus límits. Aquests estiraments amaguen certa perillositat de lesionar els músculs.
Tècniques de rebot: es tracta dadoptar una posició destirament i, de seguida, realitzar petits rebots de forma repetida, en els quals salternen fases destirament i escurçament muscular de curta durada.
Presenta els mateixos inconvenients que les tècniques balístiques.



2. MÈTODES DE FLEXIBILITAT PASSIVA: un ajudant extern efectua l’estirament juntament amb  la  relaxació  del  subjecte  passiu.  Consisteix  en  aconseguir  la  posició  destirament màxima amb l’ajuda dun company; aquesta posició es manté durant 10-20 segons i després es recupera la situació de partida.




LA FLEXIBILITAT I LA  SALUT

La flexibilitat és bàsica per a qualsevol desenvolupament físic òptim i millorar el rendiment. De manera específica el treball de flexibilitat comporta una sèrie de beneficis a lorganisme entre els quals destaquem:

Redueix la tensió muscular, i per tant, produeix una relaxació a nivell de l’organisme
Ajuda a la coordinació entre músculs, la qual cosa possibilita un moviment més lliure i fàcil
Augmenta l’extensió dels moviments, i per això disposem de majors palanques de moviment que obtindran més inèrcia, més velocitat i més força
Facilita la circulació sanguínia, degut a que existeixen intervals de contracció/relaxació que faciliten la circulació sanguínia (sobretot el retorn venós = ràpida recuperació)
Ajuda a la prevenció de lesions, ja que la musculatura és més resistent i a la vegada més elàstica.

A continuació, et proposem una sèrie destiraments i criteris per fer servir al final de les sessions i en el teu  dia  a  dia.  Lobjectiu  és  estirar  i  relaxar  els múscul que   més   utilitzes.   Només   hauràs   de dedicar  de  10  a  15  minuts  i  eliminaràs  tensions millorant la forma física del teu organisme.



4.4. COM TREBALLAR LA VELOCITAT



QUE ÉS LA VELOCITAT?

La velocitat és una qualitat física bàsica i necessària per la correcta realització de la gran majoria de moviments tècnics esportius. És la capacitat de realitzar un o diversos moviments en el menor temps possible a un ritme dexecució màxim i durant un període de temps breu que no provoqui fatiga.

Classificació:
La velocitat pot manifestar-se de moltes maneres. Podem parlar:
- velocitat de reacció
- velocitat de desplament
- velocitat gestual


SISTEMES DENTRENAMENT I MILLORA DE LA VELOCITAT:

Existeixen molts mitjans de millorar de la velocitat, estan en funció del tipus de velocitat que necessitem desenvolupar:
- Velocitat de reacció:
onsisteix a realitzar, el més ràpid possible, els moviments típics dun esport concret en desposta a un estímul. Mitjans:
- variació en el tipus destímul: auditiu, visual, tàctil...
- variació en el nº destímuls
- temps anterior a lestímul

- Velocitat gestual i de desplaçament:

Es poden millorar de tres maneres possibles:
- sobrepassant la barrera de la velocitat: es tracta dassolir, mitjançant una petitajuda externa, un velocitat superior a la normal.  Exemple: baixar una pendent suau
- millorant la força muscular: Exemple: pujar corrents una pendent, oposar resistència.
Efectes dentrenament de la velocitat:
Lexercici de la velocitat provoca un sèrie de canvis en el nostre organisme:
1. El sistema nerviós transmet l’ordre de contracció als músculs molt més ràpid, aquests poden contraures més aviat
2. Al realitzar-se esforços de potència ( força a màxima velocitat), es desenvolupa un hipertròfia muscular ( augment de la grandària de la musculatura)
3. Augmenten les reserves denergia, propis dels esforços curts i ràpids

És molt important la part descalfament per evitar possibles lesions. Els resultats de millora daquesta velocitat es comencen a veure al cap de 2 setmanes d’entrenament.  
El treball de la força muscular és una bona companya ja que la millora daquestes dues qualitats és paral·lela. La recuperació de l’entrenament de la velocitat és dunes 24h.

Educació Física ESO ORBA